Goda små vegoburgare på bland annat gula ärtor och havregryn, serverade med ugnsrostade rotsaker och vegansk myntasås. De går även bra att äta med annat tillbehör.
Lättlagade och väldigt goda. Kan verkligen rekommenderas!
Receptet finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.
Recept på vegoburgare med ugnsrostade rotsaker och vegansk myntasås
Ingredienser
- 1 st. kokt potatis
- 1 st. liten gul lök
- 1 st. vitlöksklyfta
- 1 tsk mald ingefära
- 1 st. morot (1 morot = cirka 100 g)
- 2,5 dl svenskodlade gula ärtor (blötlagda och kokta)
- 2,5 dl glutenfria havregryn (tillsätt eventuellt lite mer om det behövs innan formning till burgare)
- 2-3 tsk tamari
- 2 msk pumpakärnor
- 1 tsk torkad oregano
- salt eller örtsalt och svartpeppar
Till stekning
- 1-2 msk olivolja
Rostade rotsaker
- 1 st. stor sötpotatis
- 1 st. stor rödbeta
- 1 st. röd lök
- 1 st. palsternacka
- 1-2 msk olivolja
- flingsalt och svartpeppar
Myntasås
- 1 st. lime/citron (saft och zest efter smak)
- 0,5 st. kruka finhackade myntablad
- 1 tsk agavesirap
- 1,5 dl rämig kokosmjölk eller annan växtbaserad grädde
Instruktioner
Miniburgare
- Tärna potatisen och koka mjuk i cirka 10 minuter. Låt svalna.
- Skala och dela upp löken i mindre bitar.
- Pressa vitlöken.
- Mixa alla ingredienser utom pumpakärnorna.
- För över mixen i en bunke, smaka av kryddningen och rör sist ner pumpakärnorna.
- Tillsätt lite mer havregryn om det behövs.
- Forma till små biffar med händerna.
- Stek gyllene på bägge sidor i olivoljan.
Rostade rotsaker
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Tärna alla rotsaker och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar.
- Blanda runt, fördela jämn och rosta cirka 35–50 minuter. Rör om några gånger.
Myntasås
- Hacka myntabladen, riv lime eller citronskalet, pressa ut lite saft och rör ihop alla ingredienser till såsen.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smaklig måltid.
Fler tips på goda rätter med vegansk mat
Pytt I Panna Med Trattkantareller Och Timjan – Vegan
Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio
Indonesisk Böngryta Med Spännande Smaker – Vegansk