Vad sägs om en saftig, god och nyttig glutenfri mjuk pepparkaka till jul?
Här kommer ett recept på en jättegod glutenfri mjuk pepparkaka som även är eatclean, sockerfri (utan vitt socker) och vegansk.
Detta är inget traditionellt recept, det innehåller nämligen spännande ingredienser som avokado, dadlar mm.
Receptet finns även med i min kakbok Fika EatClean Vegan – för högtider och även annars.
Kakboken “Fika eatclean vegan” finns som e-bok hos bl.a. Adlibris.
Recept på glutenfri mjuk pepparkaka – med hemmagjord pepparkakskrydda – vegan
Ingredienser
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1,5 dl soltorkade dadlar
- 4-5 tsk pepparkakskrydda 5 tsk pepparkakskrydda = Blanda ihop 2 tsk kanel, 2 tsk ingefära och 1 tsk malda nejlikor
- 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 1 msk chiafrön
- 50 g avokado (50 g avokado motsvarar cirka 0,5 st.)
- 2 msk yaconsirap eller agavesirap raw
- 2,5 dl krämig kokosmjölk
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och kärna ur avokadon och kontrollera att dadlarna är urkärnade.
- Mixa dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser till ett fint mjöl.
- Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa vidare till en tjock smet.
- Smörj en dadelkaksform (sockerkaksform) med kokosolja.
- Placera smeten i formen med hjälp av exempelvis en slickepott.
- Jämna ut och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
Video
Smaklig glutenfri mjuk pepparkaka!
Kakboken Fika EatClean Vegan – för högtider och även annars
Receptet finns med i min kakbok “Fika EatClean Vegan” – för högtider och även annars – den perfekta boken för den som vill äta mer vegansk fika. Recepten är även utan gluten och med sötning av exempelvis dadlar eller yaconsirap istället för vitt socker. Här kan du läsa mer om mina kokböcker.