Nu börjar julafton närma sig med stormande steg och vad passar då bättre än att tillaga glutenfria och veganska vegobullar.
I år använde jag vegofärs till smeten och jag måste säga att detta recept blev riktigt gott. Hade ett gäng rödbetor hemma som hade börjat sjunga på sista versen, så de kokade jag kvickt upp. Sedan kom jag på den briljanta idén att mixa dem och ha dem i vegobullar smeten. Så så fick det bli och det blev väldigt goda veganska bullar!
Det är aldrig fel med mer vegansk mat på julbordet, eller hur!
Ha nu en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!
Recept på vegobullar med rödbetor och persilja – glutenfria och veganska
Ca 28-30 vegobullar
Ingredienser
- 400 g glutenfri vegofärs
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1 tsk psylliumhusk
- 150 g kokta rödbetor (kokta och mixade)
- 1 dl vatten (tillsätt mer om det behövs)
- 1-2 tsk tamari
- 1 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 dl färsk persilja (hackad)
- salt och peppar
- olivolja eller kokosolja till stekning
Mer kryddning om man vill:
- 0,5 msk timjan
- 0,5 tsk malda nejlikor
- 1 tsk mald ingefära
- 0,5 tsk mald kanel
Gör såhär
Skala och skiva upp rödbetorna. Koka i ca 10 minuter och mixa i en matberedare.
Blanda ihop vegofärsen med pressad vitlök, mixade rödbetor, hackad persilja, havregryn, fiberhusk, vatten, tamari, salt och peppar till en jämn smet. Tillsätt övriga kryddor om man vill. Smaka av kryddningen. Låt degen stå till sig i 20 minuter.