Hej alla matälskare,
Denna veganska, matiga och glutenfria spenatpaj med basilika och vegansk fetaost / greek block är väldigt god och mättande. Rätten passar bra att servera som buffé på exempelvis påsk eller midsommar. Den går också bra att äta som enskild måltid med en god sallad till. Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver är också gott att servera till.
Fyllningen till receptet på glutenfri spenatpaj har en grund på ren tofu som är en utmärkt ersättning till stanning på ägg. Tofu består av sojabönor som är ett fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein från växtriket kan man också få i sig när man blandar olika proteinkällor under dagen.
Rätten är vegansk / växtbaserad, mjölkfri, äggfri och glutenfri.
Och nu till receptet:
Recept på spenatpaj med basilika och vegansk fetaost – glutenfri
Ingredienser
Pajdeg
- 2 dl rårismjöl eller bovetemjöl
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1 dl majsmjöl
- 2 tsk psylliumfröskal / fiberhusk
- 1 dl olivolja eller rapsolja
- 3 msk kokosolja (rumsvarm)
- 3-6 msk vatten (eller mer)
- 1 nypa salt
Fyllning
- 1 liten gul lök
- 260 g färsk spenat
- 230 g vegansk fetaost /greek block
- 0,5 dl krämig kokosmjölk
- 300 g naturell extra hård tofu
- 0,5 kruka basilika (bladen)
- 1-2 st. vitlöksklyfta (pressad)
- 2-3 tsk veggiebuljong
- några droppar saft från färsk citron
- salt och svartpeppar
Instruktioner
Pajdeg
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
- Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Smörj en pajform med lite kokosolja.
- Tryck ut degen i pajformen (ca 25 cm i diameter).
- Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter.
- Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Fyllning
- Grovhacka löken och skär upp tofu och greek block i stora fyrkanter.
- Mixa sedan lök, tofu, spenat, basilikablad och kokosmjölk i exempelvis en matberedare.
- Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt övrig kryddning.
- Mixa sist med vegansk fetaost / greek block en kort stund så att den fortfarande är i lite bitar.
- Smaka av kryddningen.
- Lägg röran jämt ovanpå pajskalet med hjälp av exempelvis en slickepott.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Låt pajen svalna.
Smaklig glutenfri spenatpaj med vegansk fetaost / greek block!
Fler tips på glutenfri spenatpaj med fetaost
Feta Och Spenat Paj – Supermat till 12 månaders
Fler tips på glutenfri buffémat
Avokadohalvor med mango och rostade cashewnötter – vegan
Glutenfria Piroger Med Svart Trumpetsvamp Och Spenat – Vegan
Vegansk skagenröra med kokt kronärtskocka
Vegansk Sill – Skärgårds Svill Med Skagenröra
Krämig Vegansk Potatissallad Med Äpple Och Curry