Feta och spenat paj – minipajer som kan avnjutas av alla från 12 månader och uppåt till så gammal en människa kan bli. De är enkla att tillaga och smakar fantastiskt gott med en touch av både basilika och vegansk feta, så kallad greek block. Samt massor av spenat förstås. Bra va!
Istället för äggstanning används hård tofu och lite kokosmjölk som får samma effekt. Dessutom innehåller tofu både protein och andra nyttigheter. Tofun jag använder är ekologisk och innehåller enbart sojabönor och vatten.
Från 1 års ålder kan barnet äta det mesta men man ska såklart fortfarande undvika att ge dem salt i för stora mängder. Spenat kan du servera då och då från 12 månaders ålder.
När Milton smakar denna rätt tänker han säkert ”mums vad bra och gott”. Han har varit med och provsmakat alla recept till kokboken ”Min första vegomat”.
Feta och spenat paj receptet är glutenfritt, veganskt, vegetariskt, laktosfritt, mjölkfritt och äggfritt.
Recept på Feta Och Spenat Paj – Supermat till 12 månaders
Ingredienser
Pajdeg
- 1 dl durramjöl eko
- 1 dl glutenfria havregryn eko
- 2 dl majsmjöl eko
- 1 tsk fiberhusk / psylliumhusk
- 1 msk olivolja eko
- 5 msk kallpressad kokosolja eko
- 6 msk vatten
- 1 knivsudd salt eko
Fyllning
- 0,5 st. stor gul lök eko (grovhackad)
- 175 g färsk spenat eko
- 115 g greek block, vegansk feta
- 0,5 dl krämig kokosmjölk eko
- 400 g naturell extra hård tofu
- 0,5 kruka basilika eko (bladen)
- 1 st vitlöksklyfta eko (pressad)
- 1 tsk veggiebuljong eko
- 1 tsk tamari eko (glutenfri soja)
- några droppar från färsk citron eko
- 1 knivsudd salt eko
- 1 knivsudd svartpeppar eko
Instruktioner
Pajdeg
- Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
- Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Tryck ut degen i små pajformar eller stora muffinsformar.
- Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda skalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Fyllning
- Grovhacka löken och skär upp tofu och greek block / vegansk feta i stora fyrkanter.
- Mixa sedan lök, tofu, greek block spenat, basilikablad och kokosmjölk i en matberedare.
- Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt lite av övrig kryddning. Var extra sparsam med saltet om ni gör rätten till en 12 månaders.
- Lägg röran jämt ovanpå pajskalen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
- Låt pajerna svalna. Till det lilla barnet serveras pajen i små bitar.
Smaklig Feta och spenat paj!
Fler recept på barnmat från 12 månader
Glutenfria Våfflor Till De Minsta På Banan Och Havre
Hemmagjord Glass På En Ingrediens – Läskande Nicecream