Vegansk Mat Och Tillbehör

Böngryta Med Curry Kokosmjölk Och Vita Bönor – Currygryta

Böngryta med curry, kokosmjölk och vita bönor serverad med råris och lättfräst grönkål.

I detta recept har jag blötlagt och kokat de vita bönorna hemma. Man kan även köpa färdigkokta bönor men det blir ju inte riktigt lika gott kan jag tycka. Men går såklart snabbare.

Böngryta med curry, kokosmjölk och vita bönor – även kallat currygryta, är så gott och passar riktigt bra som en varm lunch eller middag. Här är denna krämig gryta serverad med lättfräst grönkål och tomat. Det går även bra att lägga till råris eller durrakorn till rätten om man vill.

Receptet är växtbaserat /veganskt och glutenfritt.

Böngryta med curry, kokosmjölk och vita bönor serverad med råris och lättfräst grönkål.

Recept på böngryta med curry kokosmjölk och vita bönor – currygryta

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 6 dl kokta vita bönor eller sojabönor (1 dl torra bönor blir ca 3 kokta)
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. morötter
  • 1 st. gulbeta (kan uteslutas)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 msk curry (eller efter smak)
  • 2 msk kikärtsmjöl
  • 3 dl kokvatten från bönor och/eller gulbeta (eller vanligt vatten)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 tsk tamari (glutenfri soja) (eller efter smak)
  • 0,5 st. grönsaksbuljong (eller efter smak)
  • salt och svartpeppar

Instruktioner
 

  • Hacka löken, skiva upp morötterna och tärna gulbetan.
  • Koka bönorna (det brukar ta cirka 30 minuter). När 10 minuter kvarstår lägg i även den tärnade gulbetan och koka med den. Låt rinna av men spara kokvattnet. Om färdigkokta bönor används koka bara den tärnade gulbetan i 10 minuter.
  • Fräs upp lök och morot i oljan.
  • Pudra över curry och kikärtsmjöl och blanda runt.
  • Rör ner kokvatten, kokosmjölk samt tamari och eventuellt lite grönsaksbuljong efter smak.
  • Koka upp under omrörning och låt sjuda tills såsen tjocknar och morötterna har mjuknat.
  • Vänd sedan ner bönorna och gulbetan i currysåsen. Smaka av med salt och peppar.

Till servering

  • Servera gärna böngrytan tillsammans med en lite lätt uppfräst grovt hackad grönkål och tomat (och äpple) i kallpressad kokosolja olivolja eller rapsolja kryddat med lite salt, peppar, tamari (och pressad vitlöksklyfta) om man vill. Koka gärna råris eller durrakorn till. Toppa med solroskärnor eller pumpakärnor eko.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smaklig böngryta med curry.

Fler goda maträtter

Mammas Köttfärssås Med Spagetti – Vegansk Och Glutenfri

Böngryta Med Kikärtor – Tandoori Chickpeas – Vegan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Relaterade inlägg