Perfekt dessert till nyårsmiddagen eller varför inte till en lite festligare nyårsfika. Mandelmusslor med saffran- och hjortronkräm är inte så överdrivet söta i smaken. En fräsch avslutning på middagen och en fräsch inledning av det nya året helt enkelt. 🙂
Receptet på Mandelmusslor med saffran och hjortronkräm finns bland många andra med i min kakbok ”Fika eatclean vegan – för högtider och även annars”
Ett riktigt gott och hälsosamt nytt år önskar jag er alla!
Recept på mandelmusslor – saffran och hjortronkräm – glutenfritt vegan
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk koksosocker
- 1 nypa nypa
- 1 dl kokosolja
- 3 msk yaconsirap eller agavesirap
- 1 msk vatten
Till formarna
- kokosolja
Saffran- och hjortronkräm
- 2 dl hård krämig kokosgrädde
- 1 dl hjortron
- 0,5 pkt saffran
Topping
- hjortron
- färsk mynta
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop mandelmjöl, råris- eller rismjöl, fiberhusk, kokossocker och salt.
- Tillsätt sedan kokosolja, yacon- eller agavesirap och vatten och blanda till en deg.
- Smörj formarna för mandelmusslorna med kokosolja.
- Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
- Ställ sedan mandelmusslorna på en bakplåt.
- Grädda mitt i ugnen i 10–13 minuter tills de har fått en fin ljusbrun färg.
- Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
Saffran- och hjortronkräm
- Mortla saffranet.
- Rör ihop hård kokosgrädde med saffran och hjortron till ett fint mos.
- Låt stå i kylen en stund för att stelna till igen (ca 30 minuter).
- Klicka ut grädden jämt fördelat på mandelmusslorna och toppa med ett hjortron och en kvist mynta.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smakliga mandelmusslor med saffran och hjortronkräm.