Saffranspannkaka – vegansk och sockerfri – javisst är det möjligt.
Istället för ägg används här hård naturell tofu vilket blir riktigt bra och perfekt som stanning till denna goda pannkaka. Risgrynsgröten har kokats med kokosmjölk och havregrädde. Låt kakan svalna när den är färdiggräddad så håller den ihop bättre.
En egen raw sockerfri sylt är gott att servera till och receptet på denna finner ni även det i detta recept. Sylten är dock ej med salmbär, utan här användes hallon.
Ett riktigt bra och gott recept på saffranspannkaka som är veganskt / växtbaserat, sockerfritt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och äggfritt.
Recept på saffranspannkaka – bra recept – vegansk och sockerfri
Ingredienser
Saffranspannkaka
- 1 l vegansk risgrynsgröt (4 portioner) (koka grynen exempelvis med kokosmjölk, glutenfri havregrädde och cirka 0,5 tsk olivolja)
- 1 dl sötmandel
- 2 pkt saffran (1 g)
- 1 nypa salt
- 3 msk sötin
- 0,5-1 tsk vaniljpulver
- 2 dl glutenfri havregrädde
- 300 g hård naturell tofu
Till formen
- kokosolja
Serveringstips
- Vispad glutenfri havregrädde och hemmgjord raw hallonsylt.
Raw hallonsylt
- 200 g färska hallon
- 0,5 dl urkärnade torkade dadlar (cirka 30 g)
- 1 tsk chiafrön
- 1 msk sötin (om man vill)
Instruktioner
Saffranspannkaka
- Koka risgrynsgröten i exempelvis kokosmjölk blandat med glutenfri havregrädde.
- Låt gröten svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skålla, skala och hacka mandeln.
- Stöt saffran fint tillsammans med sötin och vaniljpulver i en mortel.
- Rör ut kryddblandningen i havregrädden och häll den sedan i gröten.
- Mixa tofun fint i en matberedare och tillsätt även den och det mesta av den hackade mandeln till gröten.
- Spara lite av den hackade mandeln till garnering.
- Smörj en ugnssäker form, cirka 20 * 30 cm.
- Fördela ut smeten jämt och garnera med hackad mandel.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 80 minuter.
- Låt saffranspannkakan svalna för att lättare hålla ihop när man delar upp den i bitar.
Raw hallonsylt
- Mixa alla ingredienser till sylten i en matberedare och låt svälla i cirka 20 minuter. Förvara i en glasburk med lock i kylen.
Servering
- Servera pannkakan med uppvispad glutenfri vispbar havregrädde och en hemmagjord hallonsylt.
Smaklig vegansk och sockerfri saffranspannkaka!
Fler recept på veganskt glutenfritt fikabröd
Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se