Kring jul passar det bra med en god grönkålspaj med cheddar och valnötter – glutenfri paj. Denna paj är gjord på en pajdeg av bland annat kikärtor och en stanning på bland annat havremjölk och vegansk ost. Riktigt gott är det med kikärtor som del av pajdeg.
Den veganska cheddarosten som används har en mild smak och blir perfekt ihop med grönkålen och löken. Detta är verkligen ett av de läckraste recepten på vegansk julmat!
Och nu till receptet på denna underbara glutenfria paj.
Recept på grönkålspaj med cheddar och valnötter – glutenfri paj – vegan
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl färdigkokta kikärtor
- 2 msk glutenfri havremjöl
- 2 msk durramjöl
- 1,5 msk olivolja
- 1 msk vatten
- 0,5 tsk salt
Fyllning
- 1 st. liten gul lök
- 1 st. vitlöksklyfta
- 100 g grönkål
- 3 dl glutenfri havregrädde
- 2 msk majsmjöl
- 2 msk glutenfritt havremjöl
- 150 g vegansk cheddarost
- 2 dl riven vegansk ost
- 1 dl valnötter
- salt, svartpeppar och vitpeppar
Till stekning
- olivolja
Instruktioner
- Mixa de avsköljda kikärtorna med en stavmixer i en bunke.
- Blanda i mjöl, olja och vatten med händerna och mosa ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och ställ kallt i cirka 20-30 minuter.
- Förgrädda skalet på 200 g i 10 minuter.
- Gör samtidigt i ordning fyllningen.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs löken mjukt med olivoljan i en stekpanna.
- Skär bort stammen på grönkålen och hacka bladen grovt.
- Fräs de tillsammans med löken någon minut.
- Skär upp cheddarosten i tärningar och placera ut på det förgräddade pajskalet.
- Lägg även på valnötterna och sedan på med lök- och grönkålsblandningen.
- Vispa ihop havregrädde, mjöl, salt och peppar i en bunke.
- Riv osten och rör även i den.
- Häll sedan stanningen över pajskalet.
- Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
- Låt pajen vila lite innan den serveras.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smaklig grönkålspaj med cheddar – glutenfri paj och en riktigt god jul.
Fantastiskt god!