Att göra glutenfri pizza på blomkålsbotten är enkelt, nyttigt och smakar dessutom riktigt bra. Denna är med italienska smaker och är även vegansk.
Detta är en variant av deg som gräddas till en naturligt glutenfri pizza. Receptet är även laktosfritt, mjölkfritt och nötfritt.
Recept på glutenfri pizza – blomkålsbotten och italienska smaker – vegansk
Ingredienser
Pizzabotten
- 1 st. medelstort blomkålshuvud (cirka 500 g)
- 1 st. chiaägg (1 msk chiafrön och 1 msk rapsolja)
- 1-2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk hackad färsk timjan
- 1 tsk hackad färsk dragon
- 1 msk psylliumfröskal, fiberhusk
Tomatsåsen
- 2 st. normalstora tomater
- 1 msk olivolja eller rapsolja
- 1-2 st. pressade vitlöksklyftor
- 1-2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl färsk basilika
Topping
- 1 st. tomat
- 4-6 st. färska champinjoner
- 8 st. svarta oliver
- 2 st. små jordärtskockor
- 1 dl riven naturell tofu
- färsk ruccola
- havssalt
Instruktioner
- Riv eller mixa blomkålshuvudet fint i en matberedare eller ett rivjärn.
- Krama sedan ur så mycket vatten du kan ur blomkålen genom att forma bollar och pressa ut.
- Krama sedan ur så mycket vatten du kan ur blomkålen genom att forma bollar och pressa ut.
- Hacka upp de färska örterna till pizzabotten.
- Mixa sedan ihop alla ingredienser till pizzabotten i exempelvis en matberedare.
- Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma till 2 runda plattor (cirka 19 x 19 cm i diametern).
- Grädda i mitten av ugnen på 225 g i cirka 10 minuter.
- Förbered samtidigt tomatsåsen samt fyllningen genom att skala, skiva och förkoka jordärtskockan i några minuter. Skölj och hacka upp basilikan. Skiva upp champinjonerna och tomaterna. Riv tofun.
- Mixa alla ingredienserna till tomatsåsen i en matberedare eller liknande. Sila sedan ur det mesta av vätskan i en fin sil (spara gärna vätskan som en hälsosam shot till ett senare tillfälle).
- Bre tomatsåsen på pizzabottnarna.
- Lägg på fyllningen och grädda pizzan i mitten av ugnen ytterligare ca 8 minuter. Se upp så att inte pizzan blir bränd. Vänta med att lägga på den färska ruccolan och strö över lite havssalt tills efter det att pizzorna är färdiggräddade.
- Låt pizzorna svalna något och lyft sedan försiktigt över dem på tallrikar med hjälp av en stekspade.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smaklig glutenfri pizza med blomkålsbotten och italienska smaker.