Här kommer ett nyttigt och gott tips att ha på julbordet istället för julskinka av gris eller kalkonkött. Griljerad kålrot, vegansk julskinka är mycket god att avnjuta tillsammans med hembakat julbröd och lite extra senap.
Kålrot är ett väldigt tacksam rot då den går att förvara länge om man håller den kyld.
Recept på griljerad kålrot istället för julskinka – vegan
Ingredienser
- 1 st. liten eller mellanstor kålrot
- 1 st. buljongtärning (kan uteslutas)
- 0,5 msk salt
- 5 st. kryddpepparkorn
Griljering
- 0,5 dl senap
- 1 msk yaconsirap eller agavesirap
- 1 msk bovetemjöl
- 3 msk kokosmjölk
- pofiber (istället för ströbröd)
Instruktioner
- Skala kålroten om man vill, skär bort kanterna och koka upp tillsammans med rikligt med vatten, salt, buljong och några kryddpepparkorn. Vattnet ska täcka kålroten och mer.
- Låt småkoka tills den är mjuk rakt igenom (cirka 1,5 timme).
- Låt kålroten svalna med spadet i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg kålroten i en form.
- Blanda ihop senap, yacon- eller agavesirap, bovetemjöl och kokosmjölk.
- Bred på blandningen över kålroten och strö på lite pofiber.
Servering
- Servera gärna på en bit hembakat julbröd och med lite extra senap!
Smaklig griljerad kålrot, vegansk julskinka.
Kålroten är näringsrik, och innehåller bland annat mycket C-vitamin. Kålrot kan förvaras länge, ett halvår om man håller den i kyla, och finns därför att få tag i året om.
Tips på mer vegansk julmat
Vegobullar Med Rödbetor Och Persilja – Glutenfria Och Veganska
Grönkålspaj Med Cheddar Och Valnötter – Glutenfri Paj – Vegan
Glutenfritt Vörtbröd – Julbröd Med Bönor Och Aprikos – Vegan
Vegansk Sill Med Senap – Krämig Och God Svill