Krämig potatissallad har alltid varit en favorit! Och det är så enkelt att göra den vegansk. Antingen använder man krämig kokosmjölk eller kokosgrädde eller så mixar man med vegansk creme fraiche och någon klick vegansk majonäs om man vill. Jag har använt kokosmjölk i min och den blev väldigt god. Kokossmaken försvinner av currykryddan så om man inte gillar den så behöver man inte oroa sig.
Bra tillbehör till buffé eller att servera som en måltidssallad. Kan passa perfekt på midsommar med sina bra ingredienser för säsongen, som exempelvis färsk potatis och rädisor. Denna veganska potatissallad med äpple och curry blir både krämig och god.
Visste ni att potatis får ett lågt GI om man kokar den och sedan låter den svalna helt. Man kan då även värma den igen och den behåller sitt låga GI.
Recept på krämig vegansk potatissallad med äpple och curry
Ingredienser
- 800 g kokt färsk potatis
- 2 st. äpplen (i tärningar)
- 200 g sockerärtor
- 1 knippe rädisor (skivade)
- 1 st. stor lök (finhackat) (går att byta ut till flera små salladslökar)
- 0,5 st. kruka gräslök (hackade)
- 1,5-2 dl kapris
Sås
- 4 dl krämig kokosmjölk (går att variera med exempelvis vegansk creme fraiche)
- 1 msk saft från färsk citron
- 1 tsk agavesirap
- 1-2 msk äppelcidervinäger
- 1,5 tsk salt
- 1 knivsudd svartpeppar
- 1-1,25 msk curry (eller efter smak)
Instruktioner
- Koka färskpotatisen i cirka 15-20 minuter.
- Känn med en sticka att de är klara.
- Häll bort vattnet och låt svalna.
- Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
- Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skär i tärningar.
- Skölj rädisor och sockerärtorna.
- Skiva upp rädisorna.
- Halvera potatisarna och sockerärtorna.
- Häll av vätskan från kaprisen.
- Rör ner alla ingredienser i såsen.
- Smaka av kryddningen.
- Låt gärna såt till sig i kylskåpet innan servering.
- Toppa med hackad gräslök, skivade rädisor och kanske lite tusensköna.
Smaklig vegansk potatissallad och glad midsommar!
Fler goda recept i midsommar
Vegansk Sill – Skärgårds Svill Med Skagenröra
Glutenfri Jordgubbstårta – Bra Recept – Sockerfri Och Vegansk
Spenatpaj Med Basilika Och Vegansk Fetaost – Glutenfri