Vill du också överraska någon med en busenkel vegansk sill med saffran och chili – en svill med lite sting?
Denna veganska sill är gjort på champinjoner, men det går ju lika bra att använda exempelvis aubergine. Rätten är väldigt enkel att laga, bara att lägga champinjonerna i lagen och låta stå kylt över natten. Sedan rör man ihop den krämiga såsen och blandar med svillen.
Receptet är helt växtbaserat/veganskt och basen är gjord på vegansk fraiche. Detta är det perfekta receptet på vegansk julmat att ha med på buffébordet!
Recept på vegansk sill med saffran och chili – champinjon svill
Ingredienser
Svillen
- 2 dl vatten
- 1 dl sötin (går att byta ut till exempelvis kokossocker)
- 0,5 dl ättikssprit
- 1 tsk salt
- 200 g skogschampinjoner
Såsen
- 200 ml vegansk fraiche
- 0,5 st. citron (rivet skal)
- 1 msk citron (färsk saft)
- 1 pkt saffran (mortlad)
- 1 st. vitlöksklyfta
- 1 krm chili flakes
- 1 nypa salt
Instruktioner
Svillen
- Koka upp vatten, sötin, ättikssprit och salt i en kastrull.
- Ansa och skiva upp champinjonerna.
- Lägg dem i lagen och låt stå i kylen över natten.
- Häll av lagen.
Såsen
- Rör ihop alla ingredienser till en jämn sås i en skål.
- Rör försiktigt ner den avrunna svillen och lägg över i en burk med lock.
- Låt stå i kylskåp minst 1 timme, gärna över natten.
Smaklig saffrans svill!
Mer vegansk julmat
Vegansk julmat – 12 bästa recepten
Tips på fler goda recept att laga på påsken
Marsipankycklingar med saffran – veganska, sockerfria och glutenfria
Recept På Mazariner Med Saffran – Glutenfria Vegan
Spenatpaj Med Basilika Och Vegansk Fetaost – Glutenfri
Ugnsbakad Fänkål Med Saffran Och Vitlök – Vegan